Η Ιουλία Παπουτσή είναι κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος και διατηρεί στην πόλη του Βόλου το διαιτολογικό γραφείο “Μεταβολίζειν”. Γεννήθηκε στην Αθήνα, έζησε και μεγάλωσε στην Εύβοια και τον Βόλο, και σπούδασε στο Τμήμα Επιστήμης Διατολογίας –Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Αποφοίτησε τον Οκτώβρη του 2007 και συνέχισε τις σπουδές της στο Τμήμα Επισκεπτριών Υγείας του Τεχνολογικού Ιδρύματος Αθηνών.

Aπό τον Ιανουάριο του 2008 απασχολήθηκε ως υπεύθυνη διαιτολογικού τμήματος πολυδύναμου κέντρου αισθητικής και αδυνατίσματος στο Σύνταγμα. Ταυτόχρονα απασχολήθηκε ως  εκπαιδεύτρια στο τμήμα Βοηθός  Διατροφής – Διαιτολογίας του Ιδιωτικού Εκπαιδευτικού Κέντρου  Υγεία και του δημόσιου ΙΕΚ στην Κηφισιά για 2 χρόνια (2008-2010).

Στα πλαίσια του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών πραγματοποίησε πρακτική άσκηση στα εξής νοσοκομεία: Σισμανόγλειο (Κλινική Πνευμολογική , Μονάδα Εντατικής Θεραπείας), Ερυθρός Σταυρός (Κλινική Καρδιολογική),  Τζάνειο (Κλινική καρδιολογική, Διαβητολογικό Τμήμα), Γενικό Κρατικό «Γεννηματάς» (Κλινικές: Νεφρολογική,  Γαστρεντερολογική, Μονάδα Πλαστικής Χειρουργικής – Ευγκαύματα- Μονάδα Εντατικής Θεραπείας).

Από τον Σεπτέμβρη του 2010 διατηρεί το ανεξάρτητο διατολογικό γραφείο Μεταβολίζειν στο Βόλο. Έχει συμμετάσχει σε ομιλίες σε παιδικούς σταθμούς, Δημοτικά και Λύκεια της πόλης καθώς και σε αθλητικές ομάδες. Συμμετέχει και εθελοντικά στο πρόγραμμα Cosi.

Στα πλαίσια της συνεχούς επιμόρφωσης , έχει παρακολουθήσει πλήθος συνεδρίων (Συνέδριο ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ, EPODE: «Μια μεθοδολογία για την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας», Πανελλήνιο Συνέδριο Διατροφής, κτλ).

Από το 2014 κατέχει τον τίτλο “Master practioner in Eating Disorders&Obesity”, καθώς εξειδικεύτηκε στην αντιμετώπιση Διατροφικών Διαταραχών και Παχυσαρκίας σε ενήλικες και σε παιδιά λαμβάνοντας την ολοκληρωμένη εκπαίδευση του Κέντρου Εκπαίδευσης  Διατροφικών Διαταραχών-ΚΕΑΔΔ(σύνολο 128 ώρες), η οποία είναι εγκεκριμένη από  το British Psychological Society.

Ενημερώνεται συνεχώς για τα νέα δεδομένα της επιστήμης της διατροφής παρακολουθώντας διάφορες ομιλίες, διαλέξεις, σεμινάρια.