Δίαιτα τα Χριστούγεννα, δίαιτα μετά τα Χριστούγεννα! Δίαιτα πριν το καλοκαίρι, δίαιτα και μετά! Και από Δευτέρα δίαιτα!! Πόσες φορές δεν έχουμε πει ή έστω σκεφτεί αυτές τις φράσεις; Και πόσες από αυτές τις φορές δεν έχουμε καταλήξει στην δίαιτα express της φίλης μας ή του internet ή στην καλύτερη, στο γραφείο ενός διαιτολόγου; Και ναι! Κάνουμε το πρόγραμμα, το τηρούμε κατά γράμμα, αλλά για πόσο; Τρεις, έξι μήνες; Χάνουμε βάρος και μετά από λίγο καιρό, τα «χαμένα» κιλά ξαναέρχονται και μαζί τους φέρνουν παρέα και λίγα ακόμη, που συνάντησαν στον δρόμο της επιστροφής!! Και μετά πάλι δίαιτα…

Πόσο κουραστικό μπορεί να είναι αυτό για την ψυχολογία μας αλλά και για τον ίδιο μας τον οργανισμό! Δηλαδή να εγκαταλείψουμε κάθε προσπάθεια απώλειας βάρους; Η απάντηση είναι όχι. Πάντα μπορούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας, αρκεί να είμαστε έτοιμοι, να κατανοήσουμε τον τρόπο που μπορούμε να το πετύχουμε αυτό και να αξιολογήσουμε τελικά εάν όντως θέλουμε κάτι τέτοιο τη συγκεκριμένη στιγμή..

Πόσο έτοιμοι είμαστε τελικά; Σίγουρα το εποχιακό κίνητρο ή το κίνητρο-τιμωρία («έτρωγες, έτρωγες, δίαιτα τώρα!!») δεν αποτελούν ισχυρά, βοηθητικά κίνητρα. Μόνο η αγάπη και η φροντίδα εαυτού μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά. Αγαπάω το σώμα μου, το σέβομαι και το φροντίζω σαν μωρό, γι αυτό και θα του δίνω τα καλύτερα για τροφή, θα το κοιμίζω όσο χρειάζεται, θα το περιποιούμαι, θα το ψυχαγωγώ. Και έτσι θα είμαι ένα βήμα πιο κοντά στο φυσιολογικό… Η προσδοκία για γρήγορα αποτελέσματα πολλές φορές οδηγεί σε γρήγορη ψυχολογική κόπωση, στην απελπισία και στη συνέχεια στη διακοπή της προσπάθειάς μας… Βιώνοντας όλη αυτή τη διαδικασία σαν μία ακόμα προσωπική αποτυχία. Έτσι, είναι καλό να γνωρίζουμε πόσοι και ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την απώλεια βάρους πριν αποφασίσουμε να το επιχειρήσουμε.

Η συντήρηση ενός υγιούς βάρους εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και η ισορροπημένη διατροφή είναι μόνο ένας από αυτούς. Βιοχημικές, ορμονικές ανισορροπίες , το επίπεδο σωματικής άσκησης, ο επαρκής ύπνος και η ξεκούραση, το στρες, η ψυχολογία μας, ακόμη και οι ανθρώπινες σχέσεις που έχουμε, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση ή μη ενός υγιούς βάρους. Άρα ο θεραπευτής- διαιτολόγος πέρα από το να δίνει τις ιδιαίτερες διατροφικές συστάσεις που απαιτούνται σε σχέση με την υγεία του ασθενούς, ασχολείται και βοηθάει τον ασθενή να βελτιώσει όσους περισσότερους παράγοντες που προαναφέρθηκαν. Αποτελεί έναν σύμμαχο του θεραπευόμενου και προσπαθεί να του αναδείξει τις ευκαιρίες για άσκηση, αλλά και ξεκούραση, χαλάρωση. Να του μάθει να έχει μια πιο ισορροπημένη σχέση με το φαγητό, να διαχειρίζεται καλύτερα καταστάσεις «κινδύνου». Να τον στηρίζει και να το ενθαρρύνει όταν τα πράγματα δεν πήγαν όπως περίμενε, να παραπέμπει σε ειδικούς θεραπευτές όταν είναι απαραίτητο. Και αφού μπορούμε να έχουμε όλη αυτήν τη στήριξη γιατί το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι να χάσουμε μόνο τα κιλά; Και γρήγορα; Αφού το ξέρουμε ότι μια τέτοια αλλαγή δεν μπορεί να είναι κάτι άλλο από παροδική.. Επομένως ίσως την επόμενη φορά που θα αισθανθείτε έτοιμοι για μία τέτοια αλλαγή, μην μείνετε μόνο στη δίαιτα.. Αγαπήστε, Βοηθείστε και φροντίστε το σώμα σας και αυτό θα σας ανταμείψει με τον καλύτερο τρόπο!